© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/Moritz Ablinger: Morgenstimmung beim Campingulraub mit Blick auf den Attersee und das Höllengebirge im Salzkammergut.
Morgenstimmung beim Campingulraub mit Blick auf den Attersee und das Höllengebirge. Ein Paar hat den Camping Van am Straßenrand geparkt und spaziert über eine Wiese. Die Sonne geht gerade auf, tiefstehende Wolken sind über dem Attersee zu sehen.
Zoek
Zoeken
Sluiten

Campingrondreis door Oberösterreich

Land van bergen en meren, land aan de rivier en land van steden. Wie door Oberösterreich reist, is vanuit de caravan, camper of tent overal verzekerd van een prachtig uitzicht: op de Donau, op de wereldberoemde meren van het Salzkammergut of op majestueuze bergtoppen. Het is een reis naar het onverwachte.

Het startpunt van onze rondreis door Oberösterreich is de drierivierenstad Passau aan de Beiers-Oostenrijkse grens. Deze stad is goed bereikbaar via de Duitse A3. Oberösterreich biedt altijd weer nieuwe verrassingen. Dat wordt al een paar kilometer over de grens bij Passau duidelijk.

 

Het landschap van de Boven-Donauvallei met zijn beboste hellingen tot aan de oevers van de Donau is prachtig. Maar dat hier in de gemeente Engelhartszell het eerste Zero Energy Museum ter wereld is staat, zou je niet verwachten. Ook het Schütz Kunstmuseum is een echte insider tip. Hier vind je klassiek modernistische werken, van Klimt, Schiele en Kokoschka tot Waldmüller, Moll en Egger-Lienz. Wie van mooie uitzichten houdt, kan zijn reis het beste beginnen in Engelhartszell aan de "Sauwald Panoramastraße". Van daaruit gaat de route de bergen boven de langste rivier van Midden-Europa in.

Het dal van de Donau is de charmantste reisroute, dwars door Oberösterreich, om naar de provinciehoofdstad Linz te komen – met een uniek natuurwonder. Bij de Schlögener Schlinge baant de Donau zich een weg door het harde gesteente van de rivierbedding en daarbij heeft zich een dubbele lus gevormd. Een korte wandeltocht brengt u naar de Schlögener Blick met een schitterend uitzicht.

Linz: Het kloppende hart van Oberösterreich

Tussen het oeroude granieten plateau van het Mühlviertel in het noorden en de heuvelrug van het Kürnberger Wald in het zuiden baant de Donau zich een weg naar Linz.

Linz is een bruisende stad van contrasten die zijn bezoekers in vele opzichten verrast. Aan de ene kant historische oude steegjes, maar ook de onverwacht grote en brede Hauptplatz. Aan de andere kant de vele culturele bezienswaardigheden en moderne architectuur. Bijvoorbeeld het Lentos Art Museum direct aan de Donau, een indrukwekkend museum voor hedendaagse kunst. Het Ars Electronica Center, waarschijnlijk een van de meest bijzondere musea ter wereld, is daar direct tegenover te vinden. Centraal staat hier niet het verleden, maar de toekomst en de vraag hoe nieuwe technologieën de samenleving veranderen.

Het Mühlviertel en de bierstad

Van hieruit is een uitstapje naar het noorden zeker de moeite waard. Het Mühlviertel, een in miljoenen jaren gepolijst granieten hoogland, is heuvelachtig en beroemd om de prachtige panorama's. Een verborgen juweel van gotische beeldhouwkunst is het Kefermarkter Flügelaltar. Het is alsof de figuren van het altaar je levensecht aankijken. En nog een paar kilometer noordelijker liggen de volledig bewaard gebleven middeleeuwse muren van de bierstad Freistadt. Deze stad staat niet alleen bekend om de bijzondere Mühlviertler bieren. Ook de rechtsvorm van de plaatselijke brouwerij is uniek. Van oudsher zijn de aandelen van de "Braucommune", berekend in "emmers", namelijk verbonden met het bezit van huizen in de oude binnenstad van Freistadt.

 

© Foto Oberösterreich Tourismus/Mühlviertler Alm Freistadt/Robert Maybach: Hopfenplantage im Mühlviertel.
Mühlviertler Landschaft mit einer Hopfenplantage mit hochgewachsenen Pflanzen, Wald und einem Feldweg dazwischen.

Hopteelt en bierkweek
Mühlviertler Alm Freistadt

Video

Steyr en Nationaal Park Kalkalpen

Dan is het tijd om weer naar het zuiden af te zakken: over de Donau en langs Enns, de oudste stad van Oostenrijk met zijn markante stadstoren, en naar Steyr. Deze stad ligt aan de rivieren de Enns en de Steyr die samenkomen bij een van de mooiste oude steden van Oostenrijk. Vroeger werd het ijzer uit de Stiermarkse Erzberg door schippers over deze rivieren aangevoerd. Dat bracht de stad welvaart en rijkdom. Bij de herenhuizen van Steyr kom je alle bouwstijlen tegen, van gotiek tot barok en rococo en in de wijk Wehrgraben vind je historische monumenten van industrieel erfgoed.

 

Maar Steyr staat vooral bekend als de poort naar het Nationale Park Kalkalpen. Het grootste nationale park van Oostenrijk is een toevluchtsoord voor zeldzaam geworden planten en dieren. Hier sluipt de lynx door het beboste berglandschap met de eeuwenoude beukenbossen die deel uitmaken van het UNESCO-Werelderfgoed. Wie door het wildromantische Ennstal door het steeds machtiger wordende gebergte naar het zuiden rijdt, moet bij Reichraming zeker een sportief uitstapje overwegen over de fietsroute Hintergebirgsradweg. Het brede pad, dat meerdere malen door in rotsen uitgehouwen tunnels leidt, herinnert aan de tijd dat hier hout werd gekapt dat via een bosspoorweg werd afgevoerd.

 

Een prachtige tocht door het berglandschap aan de rand van het nationale park is de route over de Hengstpas naar het vakantiegebied Pyhrn-Priel. Hier bereiken de noordelijke Kalkalpen een hoogte van meer dan 2000 meter. Op de Wurbauerkogel in Windischgarsten staat de Nationalpark Panoramaturm. Dat is een glazen uitkijkpost met schitterende vergezichten en uitzicht op de enorme bergtoppen aan de horizon. Naast alle rust biedt de Wurbauerkogel ook spanning en avontuur met een uitdagend bikepark en de snelle "Alpine Coaster".

Ook hier is het de moeite waard om een omweg te maken, en wel naar het Stodertal. Enkele jaren geleden werd de Schiederweiher, een vijver in Hinterstoder, door de Oostenrijkers uitgeroepen tot de mooiste plek van het land. Wanneer de markante toppen van het Tote Gebirge in het water worden weerspiegeld, ontstaat er een van de prachtigste fotomotieven van de Alpen.

De bergen, de meren, het zout

In de kloosters van Oberösterreich worden de cultuur en tradities in ere gehouden en weten ze ook wat genieten is. Wie onderweg door het Kremstal de torens van het klooster Schlierbach ziet, doet er goed aan om het Zisterzienserstift te bezoeken. Dit klooster heeft een eigen kaasmakerij met een culinair centrum voor proeverijen. Het is ook letterlijk een heerlijke laatste tussenstop voordat de reis verder gaat naar het Salzkammergut.

Het bosrijke en rustgevende Almtal is de eerste voorbode van dit berg- en merengebied. In het dal met de Almsee kent men de weldadige invloed van het bos op de gezondheid. "Waldness" wordt hier een ontspannend en weldadig verblijf tusen de bomen onder begeleiding van professionele coaches genoemd. Hier ligt ook de Traunsee, het diepste meer van Oostenrijk, op maar een steenworp afstand. Gmunden aan de noordelijke oever is de thuisbasis van het "Gmundner Keramik", de mooie serviezen uit Oberösterreich. In het Salzkammergut, waar het fenomeen ‘zomervakantie’ is uitgevonden, is de natuur niet zuinig met superlatieven. Wie doorreist naar de Attersee, vindt hier het grootste meer van heel Oostenrijk. Dit is de beste plek om superverse vis te eten en een inspiratiebron waar Gustav Klimt en Gustav Mahler als ze hier de zomer doorbrachten het toppunt van hun kunnen bereikten. Dat heeft prachtige kunst opgeleverd.

Het zijn de grote namen waar je niet omheen kunt als je in het Salzkammergut bent. Door het Weißenbachtal slingert langs de gelijknamige beek een bij fans van het Salzkammergut geliefde weg van de Attersee naar het dal van de Traun en Bad Ischl. Deze stad, die samen met het Salzkammergut in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn, is veel meer dan het voormalige zomerverblijf van de keizer. Ja, de keizerlijke villa en de Zaunerstol van de voormalige k.u.k. (keizerlijke en koninklijke) Hofzuckerbäckerei Zauner zijn natuurlijk een must. Dan is er nog de Katrin, de berg bij Bad Ischl met een kabelbaan en een adembenemend uitzicht op de majestueuze Dachstein. En wie een wandeltocht naar de Rettenbachalm heeft gemaakt, zal de daar geserveerde lekkernijen nooit vergeten.

Wat betreft de Dachstein: de hoogste berg van Oberösterreich ligt in het zuidelijkste puntje van de deelstaat. Neem de kabelbaan omhoog naar de "5fingers". Dat is een spectaculair uitzichtplatform met uitzicht op het honderden meters lager gelegen Hallstattmeer en Hallstatt, het UNESCO-werelderfgoed dat zijn naam gaf aan een heel tijdperk van menselijke geschiedenis: de Halstatttijd van 800 tot 450 v. Christus. Salzwelten Hallstatt is een museum dat gewijd is aan de oudste zoutmijn ter wereld. De Dachstein zelf wordt doorkruist door vertakte grottenstelsels die stukje bij beetje door wetenschappers worden onderzocht. De wandeltocht door de grotten van de Rieseneishöhle met zijn schitterende, door de natuur gevormde ijssculpturen is indrukwekkend.

Op de route door het Salzkammergut liggen nog meer grote meren. De Wolfgangsee biedt de unieke mogelijkheid om tent, caravan of camper direct aan het turkooisgroene meer op te zetten. Van daaruit ben je met de tandradbaan snel op de top van de Schafberg –- met gratis panoramisch uitzicht op de meren van het Salzkammergut. De Mondsee is ideaal om te zwemmen en voor verschillende watersporten. Het is het warmste zwemmeer van de streek en de perfecte plek om de reis door Oberösterreich af te sluiten. Natuurlijk kun je er ook wat langer blijven, want het is er zo mooi ...

Vakantie op een camping in Oberösterreich

Alle informatie over kamperen in Oberösterreich: overzicht van alle campings en kampeerplaatsen, informatie en aanbiedingen voor glamping - de luxe versie van kamperen - en de mooiste schuilplaatsen voor kampeerders.

Lees meer