Zoek
Zoeken
Sluiten

Actuele informatie en richtlijnen rond COVID-19 voor gasten en reizigers

Lees meer

Reisinformatie

Belangrijke informatie voor uw vakantie in Opper-Oostenrijk. Wat u moet weten als u uw vakantie in Opper-Oostenrijk doorbrengt. Toegangseisen, voorschriften voor automobilisten en belangrijke telefoonnummers.

 

Toegangseisen

Oostenrijk is lid van de Europese Unie en de Schengenovereenkomst. Er zijn geen grenscontroles tussen alle Schengenlanden, maar het dragen van een identiteitsbewijs is verplicht. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig!

Munteenheid
1 Euro = 100 Cent

Landcode
0043

 

Invoerbepalingen

Het beginsel van vrij verkeer van goederen geldt tussen de EU-landen. Tabaksproducten en alcoholhoudende dranken mogen echter alleen belastingvrij in bagage worden ingevoerd in hoeveelheden voor persoonlijk gebruik. De volgende standaardhoeveelheden mogen niet worden overschreden:

 • 800 sigaretten
 • 400 cigarillo's
 • 200 sigaren
 • 1 kilogram rooktabak
 • 10 liter sterke drank
 • 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn
 • 110 liter bier
 • 20 liter andere alcoholische dranken van minder dan 22% vol.

 

De volgende goederen mogen in de bagage worden meegenomen bij binnenkomst in Oostenrijk vanuit een niet-EU-land voor persoonlijk gebruik of als geschenk:

 • 200 stuks sigaretten of 100 stuks cigarillo's of 50 stuks sigaren of 250 gram rooktabak.
 • 1 liter alcohol en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22% vol. of 2 liter alcohol en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van ten hoogste 22% vol.
 • 4 liter niet-mousserende wijn
 • 16 liter bier
 • Geneesmiddelen in een hoeveelheid die overeenkomt met de persoonlijke behoeften
 • Andere goederen zijn vrijgesteld van rechten tot een totale waarde van 300 euro of 430 euro voor luchtreizigers.
Meer info

 

Voor automobilisten

De maximumsnelheid voor auto's en motoren is 130 km/u op autosnelwegen, 100 km/u op open wegen en 50 km/u in de bebouwde kom. In Oostenrijk zijn veiligheidsgordels voor alle inzittenden van auto's en helmen voor motorrijders verplicht. Kinderen moeten in een kinderzitje zitten dat past bij hun leeftijd en grootte. Op alle snelwegen en autowegen wordt tol geheven. Automobilisten kunnen kiezen tussen een jaarsticker, een sticker voor 10 dagen of een sticker voor 2 maanden. Tolstickers zijn verkrijgbaar bij tankstations, postkantoren, tabakswinkels en bij de automobilistenclubs ÖAMTC en ARBÖ. In geval van een file moet op autosnelwegen en autowegen een vluchtstrook worden aangelegd. De wettelijke limiet voor bestuurders is 0,5 promille alcohol in het bloed. Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht op winterse wegen.

 

Huisdieren

Honden, katten en fretten moeten vergezeld gaan van een EU-dierenpaspoort dat een effectieve rabiësvaccinatie laat zien. De dieren moeten ook gechipt zijn ter identificatie. Andere huisdieren, zoals knaagdieren, mogen zonder gezondheidscertificaat reizen. De eigenaars van huisdieren zijn echter verantwoordelijk voor het niet verspreiden van dierziekten.

Meer info

 

Dokters en apotheken

Artsen en apotheken bevinden zich in alle steden, gemeenten en grotere dorpen. Apotheken houden afwisselend nacht- en weekenddiensten. De ziekenhuizen in bijna alle districtshoofdsteden van Opper-Oostenrijk vormen de ruggengraat van de intramurale medische zorg.

Belangrijke telefoonnummers:
Euro-noodoproep: 112
Brandweer: 122
Politie: 133
Ambulance: 144
Noodarts: 141
Bergredding: 140
ÖAMTC-pechhulpdienst: 120
ARBÖ pechhulpdienst: 123