© Foto Oberösterreich Tourismus/Pyhrn-Priel/Stefan Mayerhofer: Zwei Frauen und ein Mädchen wandern auf einem Forstweg neben der Dörflmoaralm in Roßleithen im Nationalpark Kalkalpen in der Urlaubsregion Pyhrn-Priel.
Zwei Frauen und ein Mädchen wandern auf einem Forstweg neben der Dörflmoaralm in Roßleithen im Nationalpark Kalkalpen.
Zoek
Zoeken
Sluiten

Nationaal Park Kalkalpen

Een wildernis midden in Europa. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is er echt. We hebben het over het nationale park Kalkalpen, dat in het zuidoosten van Oberösterreich de bergketens van het Reichraminger Hintergebirge en het Sengsengebirge omvat. Een gebied van bijna 21.000 hectare met bergbossen, die grotendeels volledig aan hun lot zijn overgelaten. Beetje bij beetje verovert het oerwoud het nationale park.

Het Reichraminger Hintergebirge is een van de grootste gesloten bosgebieden van Oostenrijk. Geen weg of spoorlijn doorsnijdt het. Verborgen onder het bladerdak ligt alleen een netwerk van oude boswegen en wandelpaden. Dat herinnert aan de tijd dat de bossen ooit een rijke voorraadschuur van brandhout vormden die smederijen van de hamermolens van brandstof voorzagen. Maar zelfs de sporen van de oude bosspoorweg zijn verdwenen, de route inclusief de tunnel is nu een fietspad dat het Hintergebirge ontsluit als recreatiegebied.

Het groen van de bossen en bergweiden is weelderig. Want er is water genoeg in het Nationaal Park Kalkalpen. De kalkstengels van de bergen absorberen de regen als een spons en geven het water weer af in talloze bronnen en beekjes.


Als je van bovenaf op het Nationaal Park Kalkalpen neerkijkt, ziet het eruit als een zee van bos.

De bossen in het hart van het nationale park, in de wilderniszone, worden niet meer beheerd. Hier laten ze de natuur z’n gang gaan. Dode bomen vallen om en geven nieuw leven met hun hout. Zo krijgen zeldzame dieren en planten een ongeëvenaard toevluchtsoord. Boven de toppen - de hoogste in het Sengsengebirge is de Hohe Nock met een hoogte van 1.963 meter - cirkelen adelaars. De mysterieuze lynx sluipt rond in het nachtelijke kreupelhout. Gemzen klimmen in het puin van de berghellingen.

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Wandern am Luchs Trail im Nationalpark Kalkalpen
Eine Gruppe von Wanderern in sommerlicher Wanderbekleidung wandert durch den Wald am Luchs Trail im Nationalpark Kalkalpen.

Op stap met rangers in het
Nationaal Park Kalkalpen.

Video

Een natuurgebied, dus verboden gebied? Integendeel, het Nationaal Park Kalkalpen is een belangrijk recreatiegebied en natuurbeleving maakt deel uit van het geheel. Wandelpaden lopen over de berghellingen en veel bospaden zijn goedgekeurd als ruiter-, fiets- en mountainbikeroutes. Zo kan iedereen zijn eigen individuele, sportieve wilderniservaring beleven. Alleen de lynx houdt zich stil en die zul je niet snel zien. En zo houdt dit unieke dier de mythe zelf in stand.

De Büchenwälder

Oerbossen? Het bestaat niet eens meer in Midden-Europa. Maar vergis je niet. In het midden van Oberösterreich liggen de "vergeten bossen" van het nationale park Kalkalpen. Oude, oorspronkelijke beukenbossen die deel uitmaken van het UNESCO Wereldnatuurerfgoed.

verder lezen

Die Buche eroberte nach dem Ende der letzten Eiszeit nahezu ganz Europa, sie war der typische Baum des Kontinents. Ursprüngliche Buchenwälder gibt es heute nur noch wenige. Deshalb zeichnete die UNESCO 41 alte Buchenwälder in ganz Europa, insgesamt 91.000 Hektar, als Weltnaturerbe aus – darunter knapp 5.250 Hektar des Nationalparks Kalkalpen in Oberösterreich. Sie stehen damit auf einer Stufe mit legendären Naturschutzgebieten wie dem Yellowstone Nationalpark.

Wild woud van superlatieven

Deze bomen hebben hard gevochten voor hun leefgebied. Ze groeien over rotsen, strekken zich uit naar de zon met absurd kromme stammen. Dankzij de status van nationaal park worden deze bossen volledig aan de grillen van de natuur overgelaten. Stervende en dode bomen blijven in het bos, rotten langzaam weg en dienen op hun beurt weer als leefgebied voor zeldzame dieren en planten.

En: het zijn bossen van superlatieven. Driekwart van de bossen is ouder dan 140 jaar. De oudste beuk in het Nationaal Park Kalkalpen is 525 jaar oud en de dikste meerstammige boom heeft een diameter van 2,13 meter op borsthoogte. De hoogste beuk bereikt een hoogte van meer dan 41 meter. En deze indrukwekkende bomen bereiken zelfs grote hoogtes, tot wel 1.450 meter boven zeeniveau.

Wandelen in het Nationaal Park Kalkalpen

Wandel door beukenbossen of loop over weelderige groene weiden. Of maak een langeafstandswandeling zoals de Lynx Trail. Of beklim de duizelingwekkend hoge alpine paden tijdens een tocht door de bergen. Het maakt niet uit naar welke hoek van het Nationaal Park Kalkalpen je gaat, overal is een welverdiende pauze in een van rustieke berghutten altijd de moeite waard.

Langeafstandroute Lynx Trail

De Lynx Trail voert in 11 etappes over een totale lengte van 200 kilometer door het leefgebied van de lynx. Het verbindt het Nationaal Park Kalkalpen met het Nationaal Park Gesäuse en het wildernisgebied Dürrenstein. Deze natuurgebieden maken deel uit van het grootste semi-natuurlijke bosgebied in Midden-Europa, waarin specifiek lynxen zijn gevestigd. Het startpunt van de eerste etappe is Reichraming in het Ennstal. Vanaf hier leidt de route, met enkele uitdagende stuken, naar het territorium van de grote kat. De lynx zelf is een schuw dier dat zich niet laat zien aan wandelaars. De Lynx Trail is een avontuurlijke reis door een fascinerend ecosysteem waarin naast de lynx ook andere zeldzame dieren zoals de Bechsteins vleermuis of de es-parelmoervlinder ideale omstandigheden vinden om te leven.

Fietsen, e-biken en mountainbiken in het nationale park Kalkalpen

Of het nu heel ontspannen of sportief is: het natuurparadijs Nationaal Park Kalkalpen kan dankzij de talrijke fietspaden heerlijk vanaf het zadel van de fiets worden verkend. Van de veeleisende TRANS NATIONALPARK TOUR via de Hintergebirgsradweg met zijn fascinerende steentunnels tot fietspaden langs rivieren, zoals de Steyrtalradweg of de Ennsradweg, waar je onderweg verfrissend kunt afkoelen.

DE TRANS NATIONALPARK TOUR

Meer dan 240 km bewegwijzerde fiets- en mountainbikeroutes liggen hier op je te wachten. Van gezinsvriendelijk tot wedstrijd-proof. Op naar een paar avontuurlijke fietsdagen in de het gebied van het nationaal park.

De fietsroute bij uitstek in deze regio is de TRANS NATIONALPARK TOUR. De route verbindt het nationale park Kalkalpen in Oberösterreich met het nationale park Gesäuse in Stiermarken. Genieten van de natuur in ruige bergen, via weelderige groene alpenweiden en stille bossen is op deze tocht gegarandeerd. 240 kilometer en 7.200 hoogtemeters in maximaal zes dagelijkse etappes vormen de basis van de route. Ideaal voor mountainbikers die fit zijn, maar de goed ontwikkelde infrastructuur maakt de TRANS NATIONALPARK TOUR ook een ideale tocht voor e-bikers.

De fietsroute Steyrtalradweg

Stap op de fiets en ontdek vanuit de stad Steyr de regio rond het nationale park Kalkalpen. Hier is de bijna 50 kilometer lange Steyrtalradweg ideaal voor. Fiets onder meer langs de groenblauwe rivier Steyr via het traject van de voormalige Steyrtalbahn. Onderweg valt er genoeg te pauzeren bij leuke rustplekjes, uitkijkpunten en zwemstops. De Steyrtalradweg kan goed worden gecombineerd met andere fietsroutes voor meerdaagse fietstochten. Bijvoorbeeld met de Nationaalpark Kalkalpen Radweg, die via Windischgarsten en Rosenau door de regio Pyhrn-Priel loopt. In Unterlaussa sluit de Hintergebirgsradweg aan op het deze route. De Hintergebirgsradweg is populair vanwege zijn spannende route op het traject van een voormalige bosspoorweg - inclusief ritten door tunnels. Via de Enns-fietsroute keer je terug naar het startpunt in Steyr.

Culinair genieten in het nationale park Kalkalpen

Genieten in het nationale park kan alle kanten op. Weet jij hoe het bos smaakt? Zo niet, bezoek dan eens Klemens Schraml in zijn restaurant RAU. Deze chef-kok zwerft door weilanden en bossen en haalt alleen het beste uit de natuur naar zijn keuken. De talrijke alpenweiden in het nationale park Kalkalpen nodigen je uit om te dineren met braadstukken, knoedels, Kaiserschmarrn en een goede Jause op tafel.

Het Nationaal Park Kalkalpen in de winter

In de winter bedekt een witte deken de bossen en alpenweiden van het Nationaal Park Kalkalpen. In deze tijd van het jaar kun je het nationale park het beste per sneeuwschoen ontdekken. De wereld is op z’n mooist in deze koude maanden en als je daar nieuwsgierig naar bent, kun je op pad met een National Park Ranger. Deze kent niet alleen het terrein en de routes van het Nationaal Park Kalkalpen het beste, maar rangers weten ook alles over de planten en dieren en de mysterieuze sporen in de sneeuw.

© Foto: Roman Königshofer: Dämmerung im winterlichen Nationalpark Kalkalpen
Dämmerung im winterlichen Nationalpark Kalkalpen