© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/Stefan Mayerhofer: Zwei junge Frauen wandern auf einer Wiese, im Hintergrund das Ennstal
Zwei junge Frauen wandern auf einer Wiese, im Hintergrund das Ennstal
Zoek
Zoeken
Sluiten

16x de leukste activiteiten in het nationale park Kalkalpen

Op zoek naar natuur? Hier moet je zijn. Tussen Steyr, Enns en Pyhrn-Priel ligt het nationale park Kalkalpen, waar de imposante kracht van moeder natuur heerst. Het park heeft heel wat mogelijkheden voor je in petto, zoals een ​​wandel- of fietstocht over prachtige alpenweiden en door oude bossen. We zetten de 16 mooiste belevenissen in het nationale park Kalkalpen voor je op een rij.

1. Wandel richting de zon op de Trämpl

Een zonsopgang in de bergen is iets heel bijzonders. Je moet er wel vroeg je bed voor uit, maar een wandeling op de Trämpl is dat meer dan waard. Op de top van de 1.424 meter hoge berg word je rijkelijk beloond met de prachtige zonsopgang boven het nationale park Kalkalpen. De ochtendkoffie is verkrijgbaar bij de afdaling op de Ebenforstalm.

 

Wandeling naar de Trämpl

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Roman Königshofer: Sonnenaufgang im Nationalpark Kalkalpen
Sonnenaufgang im Nationalpark Kalkalpen

2. Doorkruis de Große Schlucht

De beste manier om de Triftsteig te bereiken is per mountainbike op het fietspad Hintergebirgsradweg vanaf Reichraming of Weißwasser. Daarna kun je te voet verder door de Große Schlucht (de grote kloof) waar je via de veilige via ferrata op de Triftsteig de route langs de Große Bach volgt. Ooit zorgden houthakkers hier dat de bomen die op het water aanspoelden niet bekneld raakten.

 

Triftsteig

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Roman Königshofer: Am Triftsteig entlang des Großen Bachs
Am Triftsteig entlang des Großen Bachs

3. Proef de Brettljause op de Alm

De gastvrijheid van de klassieke keuken van Oberösterreich is op veel plekken te beleven in het nationale park Kalkalpen. Een daarvan is de Anlaufalm in het hart van het Reichraminger Hintergebirge, die wandelend of met de mountainbike te bereiken is. Hier proef je verse Bauernkrapfen en de typische Brettljause met aromatisch boerenbrood.

 

Anlaufalm

© Foto Oberösterreich Tourismus/Pyhrn-Priel/Stefan Mayerhofer: Die Brettljause wird angerichtet
Die Brettljause wird angerichtet

4. Wandeling door de beukenwildernis

Tijdens een wandeling over het Wildernispad Buchensteig leert je het UNESCO-wereldnatuurerfgoedgebied kennen zoals het ooit was. Vol prachtige gemengde beukenbossen, waarvan het kleurenspel in het voor- en najaar op zijn mooist is. De oudste bomen stonden er al in de late middeleeuwen en zijn ongeveer 550 jaar oud.

 

Wildernispad Buchensteig

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Am Luchstrail durch den Nationalpark Kalkalpen
Am Luchstrail durch den Nationalpark Kalkalpen

5. Fiets door tunnels, valleien en kloven

Of het nu gaat om ontspannen fietsen of een echte krachtmeting, met 500 kilometer aan fiets- en mountainbikeroutes in het nationale park Kalkalpen vindt iedereen wel een mooie fietstocht. De Hintergebirgs fietsroute is landschappelijk en historisch bijzonder aantrekkelijk. Op het traject van de oude bosspoorweg Waldbahn fiets je bijna 30 kilometer door tunnels, dalen en kloven. De route wordt omgeven door verfrissende natuurlijke waterpoelen.

 

Hintergebirgsradweg

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Mit den E-Bikes durch die Tunnel im Nationalpark Kalkalpen
Mit den E-Bikes durch die Tunnel im Nationalpark Kalkalpen

6. Geniet van het uitzicht op het Waldmeer

De Wasserklotz is ongeveer 1.500 meter hoog. Het uitzicht op het Nationalpark Wald – met meer dan dan 5.000 UNESCO-werelderfgoedlocaties en 54 tweeduizenders van de Ötscher tot de Großer Priel - is adembenemend. Het startpunt van de wandeling is de Hengstpass. Maak deze tocht vooral door de week.

 

Wandeling naar de Wasserklotz

© Foto: Max Mauthner: Luchstrail - Blick auf die Große Schlucht im Reichraminger Hintergebirge
Luchstrail - Blick auf die Große Schlucht im Reichraminger Hintergebirge

7. Dwaal door de wildernis met een ranger

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet! Onder begeleiding van een ranger ga je op jacht naar leuke weetjes in het nationale park Kalkalpen. Je leert de grote dingen te zien in de kleine dingen.

 

Boek een ranger

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Am Luchstrail durch den Nationalpark Kalkalpen
Am Luchstrail durch den Nationalpark Kalkalpen

8. Bezoek het jachthut van de edelen

Sinds de bouw meer dan 300 jaar geleden is het jachthut Bärenriedlau hoog in het Sengsen-gebergte door veel aristocraten gebruikt als uitvalsbasis voor de jacht. Onder meer aartshertog Franz Ferdinand was hier te gast. Tegenwoordig is het gebied een nationaal park en natuurreservaat. De historisch belangrijke jachthut is te bezichtigen op de dag van de open Hüttentür.

 

Jachthut Bärenriedlau

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Herfried Marek: Jagdhütte Bärenriedlau
Jagdhütte Bärenriedlau

9. Geniet van een panoramisch uitzicht over 21 tweeduizenders

Op de Wurbauerkogel in Windischgarsten in het Nationalpark Panoramaturm wacht je een adembenemend 360°-uitzicht op 21 toppen van boven de 2000 meter. En dat is niet alles - de glazen toren herbergt de tentoonstelling "Fascination Rock", waar je meer te weten kunt komen over de buitengewone en opmerkelijke dingen van de lokale flora en fauna.

 

Panoramaturm Wurbauerkogel

Abenteuerberg Wurbauerkogel

© Foto: HIWU/Hinterramskogler: Abenteuerberg Wurbauerkogel mit Spielplatz
Abenteuerberg Wurbauerkogel mit Spielplatz

10. Neem een bosbad

Een humusrijke bodem en miljoenen naalden en bladeren aromatiseren de lucht in het bos op een unieke manier. Daarmee is alles in gereedheid gebracht voor een uitgebreid bosbad onder de boomtoppen van het nationale park Kalkalpen. De  gezondheidsbevorderende werking is bewezen, helemaal als je die versterkt met zachte bosyoga.

 

Waldbaden

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Roman Königshofer: Waldboden im Nationalpark Kalkalpen
Waldboden im Nationalpark Kalkalpen

11. Beklim de hoogste top

De Hohe Nock is de verticale kampioen in het Sengsengebirge. Nergens is het hoger, nergens anders in het Kalkalpen National Park ben je dichter bij de hemel dan hier op dit hoogplateau op bijna 2.000 meter boven zeeniveau.

 

Wandeling naar de Hoge Nock

© Foto Pyhrn Priel Tourismus GmbH/Florian Lierzer: Gipfelregion des Hohen Nocks bei Sonnenuntergang.
Gipfelregion des hohen Nocks bei Sonnenuntergang.

12. Bekijk vlinders

Tot de voorbode van de zomer behoren talloze vlinders van meer dan 1500 verschillende soorten. Ze zijn vooral goed te zien op de Almweg op de Hengstpas tussen Puglalm en Laussabaueralm. Maar er is meer te zien, zoals kikkers, padden, alpensalamanders en geelbuikige padden die dartelen in kleine vijvers in dit zomerse bloemenparadijs.

 

Almweg bij de Hengstpas

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Herfried Marek: Schmetterlinge im Nationalpark
Schmetterlinge im Nationalpark

13. Geniet van bekroonde gerechten uit de natuur

Liefhebbers van lekker eten vinden gastronomisch geluk in de Pechgraben in Großraming. Sterrenchef Klemens Schraml nam daar de herberg van zijn ouders over en serveert sindsdien samen met zijn sympathieke keukenpartner Christopher Koller duurzame "natuurkeuken" in de RAU. Regionaal en toch kosmopolitisch.

 

RAU - op de natuur gebaseerde keuken

© Foto: Oberösterreich Tourismus GmbH/Mathias Heschl: Speisenkreation von Klemens Schraml vom Restaurant RAU in Großraming
Speisenkreation von Klemens Schraml vom Restaurant RAU in Großraming

14. Meerdaagse wandeltochten

Onder deskundige begeleiding van rangers kun je in etappes van meerdere dagen rondzwerven door het nationale park Kalkalpen. Je wandelt over heuvels en door dalen, over oude paden, over toppen en door eenzame kloven door een zee van oude bomen. We eten en slapen in knusse hutjes.

 

2-daagse tocht

3-daagse tocht

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Vater und Sohn beim Wandern im Nationalpark Kalkalpen
Vater und Sohn beim Wandern im Nationalpark Kalkalpen

15. Verblijf in een statig herenhuis

In het nationale park Kalkalpen kun je heel spartaans overnachten onder de sterrenhemel of in een knusse hut, maar ook heel comfortabel in de statige Art Nouveau Villa Sonnwend in Mayrwinkl. Villa Sonnwend, gebouwd in 1907 tijdens de zomervakantie, is als National Park Lodge nu het ideale startpunt voor ranger-programma's of individuele tochten.

 

Villa Sonnwend

© Foto Nationalpark Kalkalpen/Sonja Schäfer: Villa Sonnwend im Nationalpark Kalkalpen
Die Villa Sonnwend im Nationalpark Kalkalpen

16. Fiets door twee nationale parken op een mountainbike

Over eenzame boswegen door wilde bossen met adembenemende uitzichten, dat belooft de tocht door het TRANS NATIONALPARK. Deze mountainbiketocht verbindt twee nationale parken in zes etappes, 240 kilometer en 7.200 hoogtemeters: het nationale park Kalkalpen en het nationale park Gesäuse.

 

Trans National Park-tour

© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/Stefan Mayerhofer: Mit Freunden und dem Mountainbike unterwegs im Nationalpark Kalkalpen.
Drei Mountainbiker in größerer Entfernung des Betrachters und von oben gesehen fahren auf einer Schotterstraße leicht bergauf. Seitlich der Straße sind grüne steile Almwiesen. Im Hintergrund Waldhänge und Berge. Spätsommerlicher Sonnenschein, leicht bewölkter Himmel.
Nog meer natuurbelevenissen in het oerbos in het midden van Europa.
Zomer in het Nationaal Park Kalkalpen.