© Foto Nationalpark Kalkalpen: Die Sonne geht über der winterlich verschneiten Ebenforstalm im Nationalpark Kalkalpen auf.
Sonnenaufgang über der Ebenforstalm, die winterlich verschneit inmitten der Berge des Nationalparks Kalkalpen liegt.
Zoek
Zoeken
Sluiten

13x de leukste winteractiviteiten in Nationaal Park Kalkalpen

In de winter is het Nationaal Park Kalkalpen in het hart van Oostenrijk bedekt met een dikke laag sneeuw. De natuur lijkt te slapen. Maar schijn bedriegt. Want hier, in de winter, zijn het niet alleen de vos en het konijn die je gedag zeggen. Herten, zelfs lynxen en vele andere dieren laten hun sporen na in de verse sneeuw. Stap in hun voetsporen en ontdek het winterse Nationaal Park Kalkalpen met onvergetelijke ervaringen.

1. Voel de winterslaap

Pak 's ochtends vroeg je thermoskan in en geniet onderweg naar de Almkogel van niets anders dan het geluid van knerpende sneeuw. Wanneer de eerste zonnestralen de sneeuwkristallen laten stralen, word je beloond met het uitzicht over het Nationaal Park Kalkalpen en kun je heerlijk genieten van de winterrust. Op de terugweg is het de moeite waard om te stoppen bij de met sneeuw bedekte Ennser Hütte, die in de winter van vrijdag tot zondag heerlijke delicatessen biedt.

Weg naar de Almkogel

Ennser Hütte

© Foto: Roman Königshofer: Dämmerung im winterlichen Nationalpark Kalkalpen
Dämmerung im winterlichen Nationalpark Kalkalpen

2. Wandel op sneeuwschoenen door het winterlandschap

De natuur staat stil, maar er is in het nationale park ook in de winter nog genoeg te ontdekken. Uitgerust met sneeuwschoenen kun je je op eenvoudige wijze een weg banen door het besneeuwde winterbos of over de rustige alpenweiden. De sporen in de sneeuw duiden op wilde dieren, waarover de parkwachters van het nationale park interessante dingen te vertellen hebben.

Sneeuwschoenwandelen

 

© Foto: Nationalparks Austria/Nationalpark Kalkalpen/Stefan Leitner: Schneeschuhwandern im Nationalpark Kalkalpen
Schneeschuhwandern im Nationalpark Kalkalpen

3. Beleef een romantische arrensleetocht door het Hintergebirge

Geniet van het prachtige winterlandschap van het nationale park vanuit een paardenslee. De familie Schwarzlmüller spant twee paarden voor de slee en neemt je mee van Reichraming naar het Weißenbachtal. Het doel is de rustieke Bergerwieshütte, waar je kunt opwarmen met glühwein en zachte Bauernkrapfen, een stevige Bauernjause of heerlijke Holzknechtnocken.

Meer over de koets- en paardensledetochten

© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/David Lugmayr: Ein Mädchen füttert ein Pferd
Ein Mädchen füttert ein Pferd, dahinter steht ein Mann mit Hut auf welchem sich ein Gamsbart befindet

4. Langlaufen door het nationale park

Wie op twee smalle ski's het landschap van het nationale park wil verkennen, moet zeker richting Villa Sonnwend gaan. De loipes, die door een magisch winterlandschap leiden, laten de harten van gepassioneerde langlaufers sneller kloppen. Het Innerrosenau Biathlon Center biedt ongeveer 15 kilometer aan klassieke loipes en skatingloipes met gegarandeerde sneeuw. De goed geprepareerde en deels besneeuwde langlauroutes zijn voor alle niveaus goed toegankelijk.

Sonnwendloipe

Biatloncentrum Rosenau

© Foto: Pyhrn Priel Tourismus GmbH/Thomas Sattler | Langlaufen in der Urlaubsregion Pyhrn-Priel.
Eine Frau blickt nach dem Langlaufen auf ihre Uhr.

5. Wandel met een ranger door het nationale park

Niemand kent het Nationaal Park Kalkalpen beter dan de rangers van het nationale park. Ga met hen op pad en beleef het beschermde gebied van zijn mooiste kant. Iedere trip wordt geheel individueel afgestemd op je eigen interesses.

De rangers in het Nationaal Park Kalkalpen vertellen je alles over thema’s als "Wilde dieren beleven", "De natuur ontdekken", "Wildernis voelen" of "Genieten van alpenweiden". Dat kan op vaste tijdstippen, maar ook op aanvraag in het betreffende bezoekerscentrum op gewenste data.

Boek een Ranger

© Foto: Nationalparks Austria/Nationalpark Kalkalpen/Stefan Leitner: Geführte Ranger Tour im Nationalpark Kalkalpen
Geführte Ranger Tour im Nationalpark Kalkalpen

6. Breng een nacht door in de Hengstpasshütte

De Hengstpasshütte is een zelfstandige hut voor maximaal 22 personen. Het is een ideaal startpunt voor activiteiten in het Nationaal Park Kalkalpen en kan het hele jaar door geboekt worden. In de winter kun je de avond afsluiten na een ontspannen sneeuwschoenwandeling of na een ontspannen skitocht in de gezellige woonkamer voor de open haard. Meer informatie en boekingen bij de National Park Lodge Villa Sonnwend.

Hengstpasshütte

Villa Sonnwend

© Foto: Nationalpark Kalkalpen: Hengstpasshütte im Winter
Tief verschneite Hengstpasshütte im Winter

7. De tradities in de Kalkalpen

 

In de regio rond het Nationaal Park Kalkalpen worden tradities en gebruiken in ere gehouden. Ambachten maken nog altijd onderdeel uit van evenementen en er wordt genoten van eeuwenoude culinaire lekkernijen. Iedereen die 's ochtends begint met een wandeling door het nationale park, mag op de terugreis de diverse dorpjes met hun markten en winkeltjes niet overslaan. Een dag in het Nationaal Park Kalkalpen wordt zo een onvergetelijke ervaring.

© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/Robert Maybach: Schmied und Kind bei der Steyrer Schmiedeweihnacht.
Ein Schmied und ein Mädchen stehen bei der Steyrer Schmiedeweihnacht vor dem Schmiedefeuer und schlagen jeweils mit einem eigenen Hammer auf ein Werkstück.

8. Zoek naar lynxsporen in de sneeuw

Uitgerust met sneeuwschoenen en met wat gezonde spanning kun je vergezeld door een ranger op pad in het nationale park. Op zoek naar sporen. Met een beetje geluk kun je zelfs sporen van lynxen in de sneeuw vinden. Bij het zoeken naar sporen hebben de parkwachters van het nationale park veel interessante feiten te vertellen over de lynx: van de lynxpopulatie in het nationale park tot de manier van leven van deze grote, schuwe boskat. Als je goed oplet, kunt je tijdens je volgende wandeling door het nationale park ook zelf sporen van wilde dieren ontdekken.

Informatie over spoorzoeken

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Bundesforste Nationalpark Betrieb Kalkalpen/Stefan Leitner: Spurensuche im Nationalpark
Auf Spurensuche im Nationalpark

9. Alles over de gemzen in het nationale park

Gemzen zijn bijzondere bewoners van het Nationaal Park Kalkalpen, waarover de professionele parkwachters interessante verhalen kunnen vertellen. Afhankelijk van de sneeuwcondities gaat de tocht door het dal of richting het Sengsengebirge, begeleid door rangers die je onderweg alles vertellen over de ontwikkeling, het belang en de biologie van de gems. Als je geluk hebt, kun je deze wilde dieren van veraf observeren.

Naar de Gamsg’schichten

© Foto: Nationalpark Kalkalpen/Bundesforste Nationalpark Betrieb Kalkalpen: Spurensuche im Nationalpark: Nationalpark Kalkalpen
Nationalpark Kalkalpen

10. Ontdek de schoonheid van de nacht op de Hohe Dirn

Als de schemering langzaam invalt en alles stil wordt, is het het juiste moment om op pad te gaan. Want er valt veel te ontdekken op een van de laatste plekken in Oostenrijk waar de nacht nog nacht is. Zonder de verblindende lichten van een grotere stad kun je de levensomstandigheden van nachtelijke diersoorten verkennen, je gezichtsvermogen testen in het donkere bos en op zoek gaan naar zoveel mogelijk sterren. De professionals van Star Park Hohe Dirn geven je een blik in hun fascinerende wereld.

Naar het natuurspektakel "De natuur van de nacht"

11. Maak een fakkeltocht op de Wurbauerkogel

Een fakkeltocht in de winter is altijd een heel bijzondere ervaring. Deze tocht gaat. Van Windischgarsten naar de Wurbauerkogel, waar de panoramatoren je beloont met een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. De tentoonstelling "Faszination Fels" toont bijzondere dieren en planten die zich hebben aangepast aan het ruige leefgebied van de bergen. In de schemering, bij het licht van de fakkels, ga je onder begeleiding van rangers, door het winterbos terug naar de vallei.

Data voor de fakkeltocht

12. Wandel door de winterse beukenbossen

Het weelderige groen van de wel 500 jaar oude beuken verdwijnt met de eerste dagen van de herfst. Als in de winter de bladeren volledig weg zijn, is het uitzicht op berghellingen en beken niet minder indrukwekkend. De eeuwenoude beukenbossen in het Nationaal Park Kalkalpen staan ​​sinds 2017 zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alles over de Werelderfgoedtour Hintergebirge

13. Bezoek een historisch jachthuis

De grootste cultuurhistorische schat in het nationale park is de boswachtershut Bodinggraben. Je treedt in de voetsporen van de graven van Lamberg in de Bodinggraben. Deze plek had ooit grote aantrekkingskracht op aristocratische jagers vanwege de overvloed aan wild. Tegenwoordig maakt het gebied deel uit van het Nationaal Park Kalkalpen en is het grotendeels een natuurreservaat. Bij een bezoek aan het landhuis met zijn historische inrichting horen ook spannende verhalen over het leven van de jagers in die tijd. Met de augmented reality-bril duik je nog dieper in de wereld van de voormalige prinsen van de wildernis.

Bezoek het Jachthuis