© Boote am Gosausee Foto: RudiKainPhotografie
Auf diesem Foto sieht man zugedeckte Boote am Gosausee. Rund um den Gosausee ragt das Bergmassiv des Gosaukammes und im Hintergrund sieht man den Dachstein
Zoek
Zoeken
Sluiten

De hoogtepunten in Salzkammergut

Salzkammergut met zijn ruige bergen en schilderachtige meren is een regio waar je gewoon verliefd op moet worden. Maar wat valt er allemaal te zien of beleven? Hier zijn de beste tips op een rij.

St. Wolfgang: Herberg Het Witte Paard en de Schafbergbahn

Ben je ooit in St. Wolfgang geweest? Het stadje kreeg wereldfaam door de verfilming van de operette "Im Weissen Rössl" van Ralph Benatzky, en het legendarische hotelstaat er nog steeds. St. Wolfgang, direct aan de sprankelend blauwe Wolfgangsee, nodigt je uit om te wandelen, winkelen en tot rust te komen. En natuurlijk zijn watersporten populair in de zomer: zwemmen, stand-up paddling, surfen of waterskiën. Een boottocht op de Wolfganssee geeft je een goed overzicht van de regio en de omliggende bergen. De Schafberg is vrij opvallend, en de beste manier om de top te bereiken is met de Schafberg kabelbaan. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht over de meren en de bergen van Salzkammergut.

Meer over de Wolfgangsee

Traunsee: Keramiek, het kasteel aan het meer en het boothuis

Een van de beroemdste fotografie hotspots is te vinden in Gmunden aan de Traunsee: het aan het meer gelegen kasteel Ort, dat als decor diende voor de tv-serie "Schlosshotel Orth". In Gmunden komen liefhebbers van mooi servies aan hun trekken. Of het nu groen versierd is, met bloemen of harten, het servies van de Gmunder Keramik Manufaktur is wereldwijd een klassieker. Een rondleiding door de fabriek is een aanrader, waarna je zelf kunt proberen keramiek te beschilderen. Verderop langs de Traunsee wacht de fijnproevers in Traunkirchen een topadres. In het Bootshaus restaurant van Seehotel DAS TRAUNSEE serveert Lukas Nagl, die door Gault & Millaus is uitgeroepen tot 'Chef van het jaar 2023', visspecialiteiten en heerlijke regionale gerechten.

Meer over de regio Traunsee-Almtal

Attersee: De grote liefde van belangrijke kunstenaars

De glinsterende blauwgroene Attersee is een heel bijzonder juweel in Salzkammergut. Tijdens een boottocht op de Attersee leer je de plekjes rondom het meer kennen en geniet je van een frisse bries. Genesteld in een dromerig bergpanorama nodigt het meer je uit om te zwemmen, zeilen en duiken. Talrijke wandelpaden en bergtochten leiden naar de bergen rond het meer en onthullen telkens weer onvergetelijke uitzichten op het meer. Geen wonder dat Gustav Mahler hier zijn belangrijkste symfonieën componeerde en Gustav Klimt verliefd werd op dit gebied en het vereeuwigde in zijn schilderijen. Tot op de dag van vandaag wonen er talrijke kunstenaars aan het Attersee die hier hun inspiratie opdoen.

Meer over de regio Attersee-Attergau

Bad Ischl: keizer, Katrin en culturele hoofdstad

Dit is de plek waar ooit keizer Frans Jozef en zijn Sisi hun zomers doorbrachten in de Kaiservilla. Het is vandaag de dag nog steeds een heerlijke plek voor een zomerverblijf. De keizerlijke flair is nog steeds voelbaar en beleefbaar in Bad Ischl. Bijvoorbeeld in het historische muziekpaviljoen 'Sissikuss' op de Esplanade, waar je originele, moderne keizerlijke souvenirs kunt kopen. Of in de Konditorei Zauner, de voormalige k. u. k. Hofbäckerei, met zijn heerlijke Zaunerstollen. Vlakbij het monumentale standbeeld van de keizer Jagdstand in Kaltenbachau ligt het dalstation van de Katrin kabelbaan, die je naar de lokale berg van Ischl brengt. Op de top van de berg wachten je prachtige panorama's en wandelpaden en gezellige hutten. Noteer alvast het jaar 2024, wanneer Bad Ischl en Salzkammergut Culturele Hoofdstad van Europa zullen zijn.

Meer over Bad Ischl

Mondsee: De klank van muziek

Ken je de film "The Sound of Music"? De film neemt je mee in het ontroerende verhaal van de zingende familie Trapp en werd onder andere bij de Mondsee opgenomen. De basiliek van St. Michael in Mondsee was de opnamelocatie voor de huwelijksceremonie. De Mondsee en de naburige Irrsee behoren tot de warmste meren in Salzkammergut en zijn daarom populaire bestemmingen voor waterratten. Bovendien behoren Mondsee en Attersee tot de vindplaatsen van de verzonken dorpen. De overblijfselen van de paalwoningen bij Mondsee en Attersee maken deel uit van het cultureel erfgoed "Prehistorische paalwoningen rond de Alpen", dat verspreid is over zes landen.

Meer over MondseeLand

Wereldberoemd: Hallstatt

Het pittoreske stadje Hallstatt met zijn traditionele houten huizen direct aan het Hallstatt meer, in een bijna kitscherige bergomgeving, betovert bezoekers. UNESCO heeft Hallstatt opgenomen in de lijst van werelderfgoederen. Een bijzonderheid is het ossuarium in de Michaëlkapel, waar 1200 schedels hun laatste rustplaats hebben gevonden. Sommige schedels zijn beschilderd en gemerkt met de sterfdatum, een griezelig mooi gezicht. Hallstatt is ook de thuisbasis van de oudste zoutmijn ter wereld: de Hallstatt Salzwelt, die je het beste kunt bereiken door de Salzberg kabelbaan te nemen. Eenmaal boven biedt de skywalk een prachtig uitzicht over het meer en de bergen. Tot slot is het de moeite waard om een boottocht te maken op het Hallstatt meer.

Meer over Hallstatt