Zoek
Zoeken
Sluiten

Ägidi-'Kapelle'

St. Gilgen, Salzburg, Österreich
Het heiligdom langs de weg op de oude Scharflingerpas is gewijd aan St Egidius en St Wolfgang. Niemand weet wanneer het is gebouwd. De eerste vermelding van het heiligdom dateert uit het jaar 1250 en er was een gezegde onder fietsers en motorrijders: "Over Scharflinger moet je rennen, bij Ägidi moet je remmen, anders kom je er niet". Er gebeurden veel ongelukken op de steile pasweg.
Het wegkruis staat op federaal bosgrond en mevrouw Elisabeth Wiener nam de zorg ervoor over in 1900. Sindsdien wordt het onderhouden door familieleden. Het was altijd belangrijk dat bijzonder mooie bloemdecoraties - meestal een meikrans - op de 1e zaterdag in mei werden geplaatst. Traditiegetrouw komen pelgrims uit Mondsee hier op de eerste zaterdag in mei langs op weg naar St.
Het grote beeld van St. Giles met de hinde werd rond 1960 gestolen. Een afbeelding van de heilige verving het waardevolle beeld. Het dak werd in de daaropvolgende decennia twee keer vernieuwd door Wolfgang en Alfred Wiener.
In 2000 was het heiligdom al erg vervallen en bijna in verval geraakt. Inwoners van Scharfling en St. Gilgen sloegen uiteindelijk de handen ineen om het juweeltje te renoveren. Josef Wiener schonk het hout en Alfred Wiener deed het metselwerk. Augustin Kloiber (St. Gilgen Museum) zorgde voor het schilderij met de heiligen Ägidius en Wolfgang. In mei 2008 wijdde pater Johannes Pausch (klooster Gut Aich) het nieuw gerenoveerde geloofsteken in op de oude kruising van Mondseeland naar St. Gilgen.4) Sindsdien zorgt mevrouw Rosa Hammerl liefdevol voor deze oudste "kapel" in de regio. Sinds 2010 vieren de mensen van St. Gilgen hier jaarlijks een mei-devotie met hun priester en muziekgroepen.

4)Nieuws uit het Mondseeland - uitgave 3/2008 - p. 11
Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Ägidi-'Kapelle'
alte Scharflingstraße
5310 St. Gilgen

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 3
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA