Zoek
Zoeken
Sluiten

Filialkirche St. Lorenz

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Het is niet bekend wanneer en waarom de kerk in St. Lorenz - in het Wasserlos - werd gebouwd. Het is geen bedevaartskerk en er zijn geen legendes over de stichting.1) Naast oudere verwijzingen werd de kerk voor het eerst genoemd in 1486 in een basisakte van het klooster. De bouw van de Laurentiuskerk in zijn huidige vorm begon onder abt Gerhard Stadler in 1726 en werd voltooid onder zijn opvolger Bernhard Lidl in 1730. De drie marmeren altaren werden gemaakt door meester steenhouwer Georg Doppler uit Salzburg. De altaarstukken zijn het werk van de Salzburgse schilder Jakob Zanussi, die ook aan de abdijkerk werkte.
Grote renovaties werden uitgevoerd in 1872, 1933 en in de jaren 1980.2) Tijdens de laatste renovatie, die in 2015 nodig was vanwege structurele schade aan het dakgebinte, werd een volledige restauratie van het exterieur en interieur uitgevoerd. Net als bij de basiliek ontwierp Lois Anvidalfarei het koor, waarbij lichtgekleurd Untersberg marmer werd gebruikt voor het altaar, de ambo en het tabernakel, passend bij het overige meubilair. Er werd meer ruimte gecreëerd in de centrale ceremoniële ruimte, zodat de barokke doopvont hier ook kon worden geplaatst op een bijzonder liturgisch geschikte plek. Sinds 2016 staat er een nieuw orgel op de westelijke galerij, omdat het orgelpositief, dat afkomstig was uit de basiliek, werd teruggeplaatst naar de oorspronkelijke locatie in Mondsee.3)

Op de feestdag van de heilige Laurentius, 10 augustus, viert de parochie het patroonsfeest met de parochie van de heilige Laurentius en al haar verenigingen en groepen. Tijdens de zomermaanden worden er wekelijks diensten gehouden in de kerk. Het is ook de favoriete locatie voor religieuze vieringen in kleinere groepen, voor bruiloften, doopfeesten en begrafenissen - vooral voor inwoners van de parochie St Lorenz.
De Via Nova van Regensburg naar St. Wolfgang loopt hier langs en daarom is de kerk ook een belangrijke halte en bezinningsplaats voor pelgrims op deze route.

1)zie Das Mondseeland und seine Kirchen p 34 ff.
2)Parochiekroniek 1924 - 1974
3) zie http://www.pfarre-mondsee.com/PFMO/index.php?option=com_content&view=article&id=100&Itemid=114
Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Filialkirche St. Lorenz
St. Lorenz
5310 St. Lorenz am Mondsee

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA