Zoek
Zoeken
Sluiten

Schoberkreuz

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Het eerste Schoberkreuz werd op 18 augustus 1893 gebouwd door de tinoxidefabrikant Nicolaus Gaertner uit Thalgau.

Het weer en blikseminslagen eisten hun tol op het houten kruis. In de jaren 1950 besloot het bestuur van de Mondsee Alpenclub een nieuw kruis op de Schober te plaatsen ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van het traject. Dit gebeurde in overleg met de inwoners van Thalgau, aan wie het oude, beschadigde kruis werd overgedragen. Na een grondige renovatie werd het in 2012 bij de boerderij Schwandbauer aan de Schoberstraße geplaatst.

Het ijzeren jubileumkruis staat sinds 1954 op de top van de Schober en werd vooral door Karl Fornather, August Meindl en Florian Pariente gebouwd. Het is een replica van het Dachstein-kruis. Het werd in 4 delen naar de top gedragen met de hulp van vele leden, opgebouwd op 12 juni 1954 en plechtig ingehuldigd op 11 augustus 1954. Sindsdien heeft het weer en wind getrotseerd en is het van verre zichtbaar als teken van ons geloof.

In 1974 betaalde een particuliere weldoener de kosten voor het thermisch verzinken van het kruis en in 1984 werd het opnieuw geschilderd door August Meindl, die ook een koperen plaquette aanbracht.1)

1) zie Archief - ÖAV Mondsee

Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Schoberkreuz
Schobergipfel
5310 St. Lorenz am Mondsee

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA