Zoek
Zoeken
Sluiten

Gastberger-Wetterkreuz

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Het weerkruis staat op het wandelpad op de grens tussen St. Lorenz en Thalgau. Het is een teken van smeekbede en dank van de familie Dietmann. Als weerkruis is het in de eerste plaats een smeekbede om bescherming tegen slecht weer en dank voor een goede oogst. Het bevat ook alle persoonlijke petities en gebeden van dankbaarheid.
Toen de heer Dietmann in de jaren 1950 uit Russische gevangenschap naar huis kon terugkeren, liet hij het kruis als dank overschilderen.
In 1986 waren het dankbaarheid voor de voltooiing van de bouw van de schuur en voor de goede voortzetting van de boerderij die de Dietmanns ertoe brachten om het kruis opnieuw te laten renoveren.
In 1996 kwam de broer van de boer, prelaat-generaal Simon Dietmann, om het leven bij een verkeersongeluk. Het was belangrijk voor de familie om een gedenkteken op te richten voor hun familielid, die hier zo graag zijn huis bezocht en de boeren waardevolle geestelijke steun had geboden. Daarom werd er in 1997 een altaar opgericht voor het kruis.
Een voor Oberösterreich onbekend gebruik werd overgenomen uit de regio Salzburg. Het overlijdensbord van de grootmoeder van de boer met het jaartal 1996 is aan het weerkruis bevestigd. Dodenborden stammen uit de tijd dat de overledenen in huis werden opgebaard. Na de begrafenis werden het insigne en het jaartal gegraveerd in het midden van de drie planken waarop de kist werd opgebaard. Het overlijdensbord werd aan een boom op het kerkpad bevestigd. Het overlijdensbord van mevrouw Dietmann is bevestigd aan het weerkruis.
Tegenwoordig is er een geo-caching punt bij het kruis, dat veel zoekers naar de opmerkelijke plek leidt.
De heer Paar (Maiberger - Salzburgse buurman van de Dietmanns) kende de traditie dat de heren van Wartenfels hier in de 15e/16e eeuw de veroordeelden lieten terechtstellen. De galg was al van verre zichtbaar in de huidige Maiberger Wiese.
Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Gastberger-Wetterkreuz
Irrsberg 100 (am Wanderweg)
5310 St. Lorenz am Mondsee

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA