Zoek
Zoeken
Sluiten

Kreuzwegstationen

Tiefgraben am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Zoals bij veel populaire bedevaartsoorden zijn er kruiswegstaties opgericht langs de populairste wandelroute van Mondsee (nr. 8) naar de Sint-Kolomanskerk. In het parochiearchief is te lezen dat de parochie Mondsee al in 1866 bij het ordinariaat in Linz toestemming vroeg om een nieuwe kruisweg in te wijden. Uit het deskundige advies dat hiervoor nodig was, blijkt dat het ging om 14 kleurrijke olieverfschilderijen van de schilder Johann Rehrl uit Salzburg.1)

Het is niet bekend wanneer deze schilderijen werden vervangen. De volgende serie bestond uit zwart-wit prenten, gepubliceerd in 1724 door Johann Michael Kauperz in Graz. De prenten - 20 x 15 cm - waren geglazuurd en voorzien van houten lijsten.

Rond het midden van de vorige eeuw moesten deze kruiswegstaties worden vervangen. De eikenhouten lijsten werden gemaakt door de heer Freinberger (Stadlhansl). Mevrouw Theresia Dirnhammer (overleden in 1986) schonk de afbeeldingen. Het was de serie "De Heilige Kruisweg" van Gebhard Fugel.

Na meer dan 50 jaar waren de foto's en de lijsten in zeer slechte staat.
Een bevestigingsgroep onder leiding van Veronika Widlroither (Nußbaumer) en Katharina Widlroither (Tumpinger) nam het project op zich. Bij de familie Dirnhammer was een andere editie van de fotoserie verkrijgbaar. De realisatie nam enige tijd in beslag. Het project werd uiteindelijk in 2017 gerealiseerd. Graspointner schonk het plaatwerk en Andreas Widlroither (Tumpinger) voerde het houtwerk uit. Matthias Nußbaumer (Denniger) wilde financieel bijdragen aan het project uit dankbaarheid voor zijn genezing na een ernstig ongeluk. Pastoor Dr. Ernst Wageneder zegende de staties, die in de zomermaanden van 2017 langs het pad werden geïnstalleerd. Sinds 15 oktober 2017 staan de kruiswegstaties met de afbeeldingen van Fugel weer op het pad naar de Sint-Kolomaskerk.

Gebhard Fugel, geboren op 14 augustus 1863 in Oberklöcken bij Ravensburg,
stierf op 26 februari 1939 in München.
Fugel studeerde aan de kunstacademie in Stuttgart. Hij was geïnteresseerd in christelijke motieven. Zijn werken werden met groot succes tentoongesteld in binnen- en buitenland. In 1890 richtte Fugel samen met zijn collega's de Duitse Vereniging voor Christelijke Kunst op in München. Vervolgens maakte hij schilderijen op groot formaat en altaarstukken.
Zijn beroemdste werk, het panorama "Kruisiging van Christus", dat te bewonderen is in Altötting, werd gemaakt in 1902 - 03. Het werd gerenoveerd voor de 100e verjaardag en onder monumentenzorg geplaatst, evenals onder de culturele bescherming van UNESCO.2)

1) vgl. parochiearchief St. Michael, Mondsee fasc. 4 Bouwdossiers/ b.10 St. Koloman
2) vgl. https://de.wikipedia.org/wiki/Gebhard_Fugel

Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Kreuzwegstationen
am Wanderweg 8
5310 Tiefgraben am Mondsee

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA