Zoek
Zoeken
Sluiten

Erlachmühl-Kapelle

Tiefgraben am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Georg Wenger trouwde in 1852 met Elisabeth Erlacher en is sindsdien de Erlachmüller. In 1866 woonde hij een doopbanket bij in de herberg Leitnerbräu in Mondsee. In zijn roes verwarde hij de "vliegendood" met zijn schnitzel. In die tijd werden vliegenzwammen nog algemeen gebruikt als middel tegen insecten. Het lukte hem om door het Helenental naar huis te komen, naar de molen Prielmühle, waar hij strandde. De Prielmühle stond aan de Zellerache boven de huidige voetgangersbrug, ongeveer 150 meter voor de Erlachmühle. De terminaal zieke Erlachmüller kreeg koemelk en redde het met zijn leven. Uit dankbaarheid bouwde hij de Erlachmühkapel.2)

Het glas-in-lood op de 4 ramen werd geschilderd door Gitti König.
In de nacht van 1 augustus 1991 werden de twee 70 cm hoge beelden van Sint Florian en Sint Joris, 1 gebeeldhouwd kruis, 1 ander kruis en 4 afbeeldingen uit de kapel gestolen. De schade werd geschat op 70.000 tot 100.000 öS.
Na dit incident lieten de eigenaren het smeedijzeren traliewerk installeren, met daarop de letters G E W en het jaartal 1866.
Sindsdien is de kapel afgesloten. Verschillende groepen (waaronder de Rosserer en de inwoners van Gaisberg) vieren hier elk jaar de mei-devotie.

2) Zie SR. Franz Mayrhofer - Heimatbund Mondsee - Nieuws nov. 1975 - Nr. 71
Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Erlachmühl-Kapelle
Vogelsangstraße 33
5310 Tiefgraben am Mondsee

Telefoon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
Web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

Contactpersoon

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA