Vis is tegenwoordig onbetwist culinair nummer één. Onze vis uit de Wolfgangsee is een juweel - het meest waardevolle voedingsmiddel, een van de laatste echt onvervalste natuurproducten.
SOORTEN VISSEN:
Forel, riddervis
witvis
snoek
Sinds 1786 beheert de familie Höplinger de visrechten op het Wolfgangermeer, die ze eerst pachtten en na de opheffing van het aartsbisdom kochten van de monarchie, in een ononderbroken erfopvolging van 864 hectare. Hiertoe behoren ook de meeste zijrivieren en de Ischler Ache. In het verleden werd de vis voornamelijk gevangen met sleepnetten, de zogenaamde "Seegen". Tegenwoordig worden vooral kieuwnetten en fuiken gebruikt.
De eerste vissers ontdekten het Wolfgangmeer rond 1900. Dit waren voornamelijk gasten uit Duitsland en Engeland die voor hun zomervakantie in St. Wolfgang verbleven. Vanaf dat moment kreeg het Wolfgangmeer steeds meer vrienden onder de lokale vissers en visvakantiegangers en zijn reputatie als vis- en natuurparadijs verspreidde zich tot ver buiten de grenzen van het Salzkammergut.
De Wolfgangsee heeft een oppervlakte van ongeveer 13 vierkante kilometer en is op het diepste punt 114 meter diep. Dankzij een sterk ontwikkeld milieubewustzijn en grote financiële offers van de drie aangrenzende gemeenten heeft het meer een absolute drinkwaterkwaliteit en is het tot op de bodem verzadigd met zuurstof, zelfs op de diepste punten. Deze twee factoren garanderen een ideale habitat voor de onderwaterflora en -fauna, evenals de uitstekende kwaliteit en smaak van de vis die erin gevangen kan worden. Vanuit visoogpunt is de Wolfgangsee een meer van het gemengde type. Het diepere westelijke deel is van het meerzeiltype, terwijl het iets ondiepere oostelijke deel van het coregonensee-type is.
Er worden grote inspanningen gedaan om het visbestand in zijn oorspronkelijke vorm en de aparte biodiversiteit van dit meer duurzaam en zorgvuldig te beheren om het te behouden.
Het belangrijkste bij het kopen van vis is de versheid van het product. Maar ook de waterkwaliteit, het voedselaanbod en het paaiseizoen zijn bepalende factoren voor de kwaliteit van de vis. De waterkwaliteit van ons meer is uitstekend dankzij onze schone zijrivieren en de ringvaart die tegen hoge kosten is aangelegd door de omliggende gemeenten. De voedselvoorziening van het Wolfgangmeer is goed. Vissen zijn de laatste schakel in de voedselketen.
Vergunningen zijn rechtstreeks verkrijgbaar bij de Oberösterreichische Provinciale Visserijvereniging. Gebruiksvoorschriften op www.wolfgangsee-fischerei.at
Klik op de knop "PDF nu creëren" om het document te creëren.
Loading...
Hartelijk dank voor uw belangstelling. Wij stellen nu een document voor u op. Dit kan een ogenblik duren. Zodra het pdf gereed is, wordt het in een nieuw tabblad geopend. Hiervoor dient u de pop-upblocker van uw browser voor onze website te deactiveren.