Zoek
Zoeken
Sluiten

Burgruine Stauf

Haibach ob der Donau, Oberösterreich, Österreich
  • Huisdieren zijn hartelijk welkom

De kasteelruïne Stauf - een bezienswaardigheid met geschiedenis en een donjon met uitzicht tot ver voorbij het Eferding-bekken. De naam: "Stauf" is de gangbare Germaanse term voor "beker zonder voet", vervangen door de leenwoorden "Becher" en "Kelch". Oud-Noorse vorm "staup" voor depressie in het pad; beker, gestandaardiseerd tot "stauff". Landnaam in Hoogduits voor kegelvormige verhoging.
Geschiedenis - Architectuur

Openingstijden: Zomer van 7 tot 20 uur / Winter van 8 tot 18 uur.

Locatie: Hoogte: 531 meter boven zeeniveau in de gemeente "Naturwunda" in Haibach ob der Donau.

Meer informatie over de spannende geschiedenis van de kasteelruïne Stauf...

De geschiedenis: Wernhard de Stove werd voor het eerst genoemd als eigenaar van kasteel Stauf in 1125. Hij en zijn zoon Heinrich de Julbach noemden zichzelf Wernhart von Schaunberg vanaf 1146 en Wernhart von Schaunberg vanaf 1161. In 1386 werd kasteel Stauf bezet door hertog Albrecht en vervolgens bewoond door rentmeesters. Na de dood van Wolfgang II in 1559 kwam de Stauf bij de verdeling van het landgoed in handen van Wolfgang von Liechtenstein en Nikolsburg. Helmhard Jörger verwierf het landgoed Stauf in 1593. Samen met de protestantse landgoederen verzette hij zich openlijk tegen keizer Ferdinand II, die de landgoederen van Jörger in beslag nam en ze in 1622 overdroeg aan keizerlijke prins Karl von Harrach. Sindsdien is de Stauf eigendom van de familie Harrach.
Het middeleeuwse complex bestaat uit een donjon, palas en een buitenburcht, waarvan alleen de hoofdmuren van breuksteen en rotsblokken zijn overgebleven. De 21,67 meter hoge donjon, die toegankelijk is vanaf de binnenplaats, heeft een onregelmatige zeshoekige vorm, maar is vierkant van binnen.
vierhoekige vorm. De onderste verdiepingen hebben spitse tongewelven, de torenranden zijn aan de buitenkant verstevigd met stenen spitse stenen en de vensterspleten hebben gotische stenen muren.
De ruïnes van kasteel Stauf, met zijn toren die nog steeds beklommen kan worden (uitkijkplatform), zijn een bekende en populaire excursiebestemming geworden vanwege het zeldzaam mooie uitzicht in de verte waarvan bezoekers op een heldere dag kunnen genieten.
Zeehoogte

417 m

Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner
  • Huisdieren toegestaan
  • Voor alleenreizenden geschikt
  • Kind mag mee

Niet geschikt voor rolstoelen. Het object voldoet niet aan de wettelijke ÖNORM.

Contact & service


Burgruine Stauf
Hinterberg
4083 Haibach ob der Donau

Mobiel +43 677 61621401
E-Mail haibach@oberoesterreich.at
Web www.donauregion.at/haibach
https://www.donauregion.at/haibach

Contactpersoon

Tourismusverband Donau OÖ
4083 Haibach ob der Donau

Mobiel +43 677 61621401
E-Mail haibach@oberoesterreich.at
Web www.donauregion.at/haibach

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA