Zoek
Zoeken
Sluiten

Pfarrkirche Schörfling

Schörfling am Attersee, Oberösterreich, Österreich
 • Voor iedere weertype geschikt
 • Voor groepen geschikt
 • Geschikt voor kinderen (van elke leeftijd)

De parochiekerk van St Gallus is een hoge, laatgotische hallenkerk met twee schepen en drie centrale pilaren.

Op de voorste pilaar naar het altaar staat een gotische stenen figuur van Sint Nicolaas (beschermheilige van schippers en vlotvaarders), daaronder een wapenschild met twee roeispanen, helemaal bovenaan twee stenen bustes (Sint Petrus en Sint Gallus). Het Mariabeeld op het linkerzijaltaar (waarschijnlijk door Lienhart Astl) en de twee reliëfschilderingen (Geboorte, Maria en Elisabeth) op de rechterwand van het koor zijn afkomstig uit het oorspronkelijke interieur (gevleugeld altaar). De grote afbeelding van het voormalige barokke hoogaltaar (Maria Hemelvaart), waarvan alleen het tabernakel is overgebleven, hangt nu in de rechter zijkapel. Het grote kruisbeeld boven het huidige hoogaltaar is afkomstig van de barokke kruisweg en werd hier in 1926 opgehangen; links en rechts van het altaar staan twee meer dan levensgrote barokke beelden (de heilige Ambrosius met een bijenkorf, de heilige Augustinus met een brandend hart).

De bouw van de kerktoren begon in 1638 en de torenspits in zijn huidige vorm bestaat sinds 1873 (hoogte 60 meter). Buiten zijn er overblijfselen van het voormalige kerkhof: een venster met getralied glas aan de voet van de toren met gedeeltelijk gelabelde schedels en botten uit de 19e eeuw; bij de boog aan de muur, een grafsteen van de laatste keizerlijke graaf van Khevenhüller-Frankenburg, Hugo Anton Johann (overleden in 1884). - De familie Khevenhüller bezat het kasteel en het Kammer landgoed sinds 1581.
Overlijdensschild

Het zij-ingangsportaal van de kerk dateert uit de barokperiode; aan de rechtermuur van de ingangshal hangt een dodenschild met het wapen van baron von Egg (1608). Het plaatsen van doodsschilden naast grafschriften dateert uit de Middeleeuwen en was voorbehouden aan de adel. Deze gewoonte werd gebruikelijker in het tijdperk van de confessionelen omdat het niet mogelijk was - vooral in kleinere kerken - om voor elke edelman een hoog graf op te richten. Het mortuariumschild ontstond uit de Germaanse gewoonte om wapens bij de doden in het graf te leggen of aan het graf te hangen. In plaats van het slagschild ontstond vanaf ongeveer 1400 het schijfvormige dodenschild.

Bron: www.atterwiki.at


Parkeren
 • Parkeerplaatsen: 10
Met openbaar vervoer
Met de auto - routeplanner
 • Voor iedere weertype geschikt
 • Voor groepen geschikt
 • Geschikt voor schoolklassen
 • Geschikt voor kinderen (van elke leeftijd)
Seizoen
 • Voorjaar
 • Zomer
 • Herfst
 • Winter

Wendt u zich voor informatie tot het contact.

Contact & service


Pfarrkirche Schörfling
Kirchengasse 1
4861 Schörfling am Attersee

Telefoon +43 7662 2256
E-Mail pfarre.schoerfling@dioezese-linz.at
Web www.pfarre-schoerfling.at
Web attersee-attergau.salzkammergut.at
http://www.pfarre-schoerfling.at
https://attersee-attergau.salzkammergut.at

Vind ons ook op

Bezoek onze fansite en Facebook Bezoek ons videokanaal op YouTube Bezoek onze Wikipedia-site
Contactpersoon
Mevrouw Diakon Mag. Christian Landl

wettelijke contactgegevens

Pfarrkirche
Kirchengasse 1
AT-4861 Schörfling am Attersee
pfarre.schoerfling@dioezese-linz.at
http://www.pfarre-schoerfling.at

Wij spreken de volgende talen

Duits

powered by TOURDATA