Zoek
Zoeken
Sluiten

Cultuur in Oberösterreich

Anton Bruckner is jarig. Dit jaar wordt de tweehonderdste verjaardag van de Oostenrijkse componist gevierd. Daarnaast zijn Bad Ischl en Salzkammergut Culturele Hoofdstad van Europa. En dus viert Oberösterreich feest in 2024. Het wordt een cultureel jaar vol unieke ervaringen. Een volledig land als podium. Voor festivals en muziek. Voor ambachten en design. Met architectuur en geschiedenis. In Oberösterreich. En iedereen is welkom en doet mee.

CULTURE IT'S ALL OF US!
De film

video

De vele manieren om de cultuur van Oberösterreich te ervaren

De cultuur van Oberösterreich kent vele gezichten. Beleef onvergetelijke concerten tegen een achtergrond van een prachtige kathedraal of kasteel. Of bezoek gezellige festivals en spannende musea. Neem een kijkje in het verleden in onze kastelen en paleizen. Bewonder de indrukwekkende architectuur van de moderne tijd en laat je inspireren door technische pioniersgeest en voortreffelijk vakmanschap. Dit alles en nog veel meer staat je te wachten.

Anton Bruckner 2024
Anton Bruckner 2024

Oberösterreich is het thuis van Anton Bruckner. De veelgeprezen componist en organist werd geboren in Ansfelden in 1824, werd opgeleid in de Sint-Florianusabdij en ontwikkelde zich inLinz tot muzikale grootheid. In 2024 zal het hele land zijn 200e verjaardag op verschillende manieren vieren.

Lees meer
Bad Ischl Salzkammergut 2024
Bad Ischl Salzkammergut 2024

Voor het eerst in de geschiedenis vindt de Culturele Hoofdstad van Europa 2024 plaats in een alpine en landelijke regio. Samen met 22 andere gemeenten ontwikkelt de vaandelstad Bad Ischl een culturele regio die bol staat van het samenspel tussen kunst, cultuur, bedrijfsleven en toerisme.

Lees meer
Festivals, podia & gebruiken
Festivals, podia & gebruiken

Op de podia en in de concertzalen van het land is er plaats voor alle disciplines: opera, operette en musical, klassiek en modern theater, concerten van klassiek tot rock, pop en punk. In Salzkammergut, aan de Donau, in slotgrachten en gewelfde binnenplaatsen - de mooiste plekken in Oberösterreich worden het toneel voor festivals en evenementen.

Lees meer
Historie en UNESCO
Historie en UNESCO

Wie hebben Oberösterreich tot het land gemaakt dat we vandaag de dag waarderen en bewonderen? Maak kennis met ze. De eerste mijnwerkers uit Hallstatt 7000 jaar geleden. De Romeinen die wegen en steden bouwden.  Monniken en nonnen in kloosters. De "zwarte graven" van de hamermolens. De linnenwevers in het Mühlviertel en de boeren in hun vierkante boerderijen.

Lees meer
Architectuur Technologie
Architectuur Technologie

Oberösterreich is een land van industrie. Van de rivieren Enns en Steyr met hun ijzersmederijen en de zoutwinning tot staal als hightechproduct uit Linz. Oberösterreich is een experimenteel gebied voor architectuur en design dat functie en esthetiek combineert.

Lees meer
Ambacht en design
Ambacht en design

Traditioneel vakmanschap is de basis. Creatieve geesten en vaardige handen zijn de solide basis van Oberösterreich. Zij creëren innovatief design. Kijk over de schouder mee of probeer zelf nieuwe ervaringen uit.

Lees meer
Moderne kunst
Moderne kunst

Er komen diverse gerenommeerde hedendaagse kunstenaars uit Oberösterreich. De omgeving inspireert verzamelaars, musea en kunstliefhebbers. Met het Ars Electronica Festival is Oberösterreich een internationale hotspot voor mediakunst en Linz is een "UNESCO City of Media Arts".

Lees meer
Advent
Advent

De tradities die ons vergezellen rond Kerstmis en de jaarwisseling zijn diep geworteld. Van het bouwen van kerststallen tot de Glöcklerlauf, van de Waldweihnacht tot advent op het kasteel, van de Steyrer Christkindl tot de Linzer Kerzenziehen.

Lees meer
Top evenementen
Top evenementen

Dompel jezelf onder in geweldige culturele evenementen: van grandioze concerten en festivals tot onvergetelijke operavoorstellingen.

Naar de evenementen

Succesverhalen uit Oberösterreich

Oberösterreich bestaat uit 1,5 miljoen culturele ambassadeurs. Onze inwoners zijn allemaal cultuur. Ze zijn tot over de grenzen bekend, zoals Parov Stelar als uitvinder van de elektroswing, zoals de singer-songwriter Ina Regen, zoals het Brucknerorchester Linz. Of het St. Florian Jongenskoor, dat de wereld rondreist als jonge muzikale ambassadeurs van Oberösterreich. Ze zijn met honderden en duizenden tegelijk actief, in 478 muziekkorpsen, in talloze culturele initiatieven en verenigingen. Zij maken Oberösterreich tot een prachtige kosmos van cultuur die de moeite waard is om te beleven en te ontdekken.

Ontdek de cultuur van Oberösterreich met professionele gidsen

 

De beste manier om de mooiste steden en cultuurschatten van Oberösterreich te ontdekken is in het gezelschap van een professionele Oostenrijk-gids. De gecertificeerde stads- en toeristengidsen kennen de regio op hun duimpje en weten je de mooiste plekken te tonen. Een gids in Oberösterreich heeft niet alleen veel achtergrondinformatie, maar vertelt je ook leuke anekdotes en geheime weetjes. Niet alleen leerzaam, maar ook verrassend en grappig.

Tips voor Sisi fans

Ben je fan van Sisi en smelt je weg als de Sisi Trilogie met Romy Schneider op TV wordt uitgezonden? Dan moet je zeker Bad Ischl bezoeken. Het charmante stadje was het favoriete zomerverblijf van keizerin Elisabeth en de geheime hoofdstad van de Donaumonarchie. Dit zijn de beste bezienswaardigheden voor Sisi fans: de Kaiservilla en de Marmorschlössl, de banketbakker van het hof, de koninklijke hof en het Kaiserfest. Treed in de voetsporen van Sisi en bekijk het zelf.

Lees meer