© Foto Oberösterreich Tourismus GmbH/Martin Fickert: Zwei Frauen in einem Ausstellungsraum des Schütz Art Museums in Engelhartszell an der Donau.
Zwei Frauen in einem Ausstellungsraum des Schütz Art Museums in Engelharszell an der Donau, die Frau im Bildhintergrund blickt nach rechts zu einem an der Wand hängenden Bild, die Frau im Bildvordergrund blickt nach rechts in Richtung einer Glasvitrine mit Figuren.
Zoek
Zoeken
Sluiten

Cultuur en stedentrips in Oberösterreich

Hoe Oberösterreich steeds weer iets nieuws laat groeien uit oude tradities

Oberösterreich maakt indruk met z’n cultureel erfgoed. Dit is het land van musici en schrijvers, van historiebewuste en vooruitstrevende denkers, van hoogvliegers en cultuurliefhebbers. Anton Bruckner was een echte Oberösterreicher, Conchita en Hubert von Goisern zijn dat ook. Dichter Adalbert Stifter, schrijfster Marlen Haushofer, Bauhaus kunstenaar Herbert Bayer, cabaretier Josef Hader – het zijn allemaal locals.

Zo zouden we nog even door kunnen gaan, maar er is zoveel meer om te laten zien in Oberösterreich. En te beleven. Bijvoorbeeld op het Ars Electronica Festival, dat elk jaar duizenden mensen naar Linz trekt. Een festival dat helemaal past bij de regionale hoofdstad, die door UNESCO is vereerd met de titel "City of Media Arts".

Of bezoek de keizerstad Ischl, het schilderachtige Hallstatt, het barokke Schärding, het historische Steyr. Al deze prachtige bestemmingen zijn enerzijds hedendaags en toekomstgericht, anderzijds kennen zij een levendige geschiedenis. Cultuur is overal te beleven. In klassieke concertzalen en op eigenzinnige kopermuziekfestivals. En op vele andere verrassende plaatsen.

Salzkammergut 2024 - Culturele Hoofdstad van Europa

© Foto Oberösterreich Tourismus/Bad Ischl/Tom Son: Sightseeing im Park des Theater u. Kongresshauses Bad Ischl im Salzkammergut.
Eine Frau und ein Mann spazieren im Park des Theater u. Kongresshauses Bad Ischl im Salzkammergut.

De verbindende kracht van cultuur

Voor het eerst in de geschiedenis van de Culturele Hoofdsteden van Europa zal deze titel in 2024 naar een hele regio gaan. 23 gemeenten in de regio Salzkammergut, met Bad Ischl als vaandelstad, bundelen hun krachten om een regio met culturele hoofdstad te vormen. Van Roitham tot Bad Mitterndorf. Van Unterach am Attersee naar Grünau im Almtal.

Samen verbinden ze zich met elkaar door middel van cultuur. Omdat cultuur een waardevolle bron is die ons verrijkt.

Salzkammergut 2024

Van de jodenharp tot de leren broek

Elke regio van Oberösterreich heeft zijn ambachtelijke tradities. In het Enns- en Steyr-dal ligt de nadruk op ijzer, waarvan het muziekinstrument Mollner mondharp of het zakmes de Trattenbach Feitel gemaakt worden. Het Mühlviertel is nog steeds een bolwerk van linnenproductie en -verwerking. Maar ook glas en glaskunst speelde hier lange tijd een grote rol, bijvoorbeeld de omgekeerde glasschildering in Sandl.

In het Salzkammergut maakt de traditionele klederdracht deel uit van het dagelijks leven. De bijpassende leren broek, de juiste hoed of de Goiserer schoenen zijn handgemaakt. Daarnaast is er een of ander trendy-traditioneel accessoire, zoals een bril van hertenhoorn.  Het HAND.WERK.HAUS in Bad Goisern is een thuis voor de ambachtelijke cultuur in Salzkammergut.

Tips voor Sisi fans

Ben je fan van Sisi en smelt je weg als de Sisi Trilogie met Romy Schneider op TV wordt uitgezonden? Dan moet je zeker Bad Ischl bezoeken. Het charmante stadje was het favoriete zomerverblijf van keizerin Elisabeth en de geheime hoofdstad van de Donaumonarchie. Dit zijn de beste bezienswaardigheden voor Sisi fans: de Kaiservilla en de Marmorschlössl, de banketbakker van het hof, de koninklijke hof en het Kaiserfest. Treed in de voetsporen van Sisi en bekijk het zelf.

Lees meer

Tradities en gewoontes door het jaar heen

Dit zijn onze tradities

Het cultiveren van gebruiken is diepgeworteld in het culturele leven van de Oberösterreichers. Het hele jaar door zijn er gelegenheden om oude tradities nieuw leven in te blazen.

De viering van tradities begint op jaarlijks op 5 januari met een hoogtepunt, de Glöcklerlauf in het Salzkammergut. Het carnavalsseizoen heeft zijn bolwerk in Ebensee aan de Traunsee, waar de "Fetzen" de stad onveilig maken. Daarnaast is er rond de Traunsee ook veel aandacht voor een van de mooiste vastengewoonten, Liebstatt-zondag.

De Corpus Christi processie op de Hallstattersee, zonnewendevuren in het hele land of de "Liachtbratlmontag" in Bad Ischl in de herfst; elk seizoen biedt een gelegenheid om samen feest te vieren. Maar vooral de advent met zijn kerstmarkten, adventsliederen en bezinningsuren vormen een prachtige tijd.